GUBBGYMPAN

 

 

 

 

           

   Degerfors Gymnastikförening

 

 


VÄLKOMMEN till GUBBGYMPAN på måndagar och torsdagar klockan 18.00!

Vi tränar i Strömtorpskolans gymnastiksal.

Det finns plats för nybörjare. Prova på gratis och bestäm dig om du vill fortsätta efter några träningspass. Ring till gympaledaren (mobil 076-8259125 och fråga efter Bertil) om du är intresserad eller kom direkt något träningspass!  För närvarande finns det plats för fler som tränar. Det går att börja när som helst under terminen. Till och med i slutet av terminen, då kan du  prova på gratis några gånger och sedan bestämma sig för om man vill börja när nästa termin startar.

Träningen I GUBBGYMPAN passar både den tränade och den otränade. Den tränade kan ta ut svängar och rörelser mera och en nybörjare kan ta det lite lugnare utan att känna att han måste hänga med de som har varit med ett tag.

Träning på måndagar och torsdagar klockan 18.00 – 19.30. Gympaledaren öppnar dörrarna till omklädningsrummen någon gång efter klockan 17.00. Vi hyr lokalen från klockan 17.30, så kom redan då och byt om i makligt tempo samtidigt som du tar ett snack med de andra gubbarna. Efter passen fortsätter snacket i bastun och/eller i omklädningsrummet. Terminsavgiften är 250 kronor.

Bertil Arnelid. Mobil 076-8259125

bertil.arnelid@bahnhof.se

Vi har tre olika träningspass, men börjar passen alltid med uppvärmning en halvtimme. Efter denna gemensamma uppvärmning får den som inte känner sig tillräckligt uppvärmd och tycker om att springa, springa fem varv medsols och sjutton varv motsols i gymnastiksalen. Vartannat träningspass motsols och medsols. Håller man ytterspår blir ett varv 45 meter och gånger tjugotvå varv så blir sträckan nästan en kilometer. Vill någon inte springa, går det bra att träna med hjälp av redskapen som är utställda i gymnastiksalen.

Här är det tre olika träningspassen:

Träningspass I. Vi tränar med gummisnoddar (skip-snoddar) som vi fäster i ribbstolarna. Vi har ett tjugotal olika övningar för armar och axlar. Sedan har vi styrketräning på olika stationer. Var och en väljer på vilka stationer han ska träna på utan att ta dem i en viss ordning.

Träningspass II. Gemensam cirkelträning. Då tränar vi två man på varje station. Stationerna är numrerade från nummer 1 till nummer 16. Vi har 80 sekunder på oss vid varje station och då ljuder en klocka som är inspelad på en CD. Då går vi till nästa station tills vi slutligen kommer fram till det stället som vi började.

Träningspass III. Vi tränar med skip-snoddar och fortsätter med ben- och bålträning.

Alla träningspass slutar med NEDVARVNING  –  lika med uppmjukning med avslappning.

Alla träningsprogram hittar du om du går tillbaka till hemsidans förstasida.

Där till vänster finns programmen:  Uppvärmningsprogrammet och Bål- och benträning med Nedvarvningsprogrammet.

Skip-snoddsprogrammet  finns där också och om du går in på YouTube och skriver ”skip-snoddsträning” så hittar du en film där som vi har spelat in när vi kör programmet i gymnastiksalen

Cirkelträningsprogrammet finns där och finns också längre ner på denna sida, men bara med tecknade bilder och nästan ingen text..

Onsdag 19 september 2018. Igår var vi till Örebro lasarett och tack och lov fick jag besked att inte cancern hade spritt sig från prostatan. Jag kunde börja med behandlingen redan i går kväll då jag tog ett piller mot cancer som även har den biverkningen att brösten växer. Men då får jag också ta ett piller som gör att inte brösten växer. Annars finns det inte fler biverkningen enligt doktorn, mer än att jag kan känna mig tröttare än normalt. Så småningom ska jag till Örebro för strålning under några veckor i vinter. Tidigare fick man åka sex dagar i veckan, men nu räcker det med tre dagar med effektivare strålning.

Så nu kan jag vara med och leda gympan tills vidare. Anna-Lena har kvitterat ut en extra tagg till ytterdörren. Taggen och koden lämnar jag till någon frivillig tillsammans med nycklar till skåpen. Skulle jag inte komma till ett träningspass, kontaktar jag den gympagubbe som har fått taggen och nycklarna. Inloggningen fungerar efter klockan 17.00 och vi hyr från klockan 17.30 till klockan 19.30 och jag brukar öppna strax efter klockan 17.00.

Måndag 17 september 2018. Vi var 22 gubbar på första passet i höst. Vår ordförande, Anna-Lena Vestervall, hälsade på för att höra hur vi ska göra med träningen nu när jag inte har kommit igång efter bland annat skadan på högerbenet. Vi kom överens om att några kommer tidigare och hjälper mig att plocka fram material då jag än så länge inte får lyfta tunga saker. Jag har lagt på minne vilka som hade möjlighet att komma tidigare och som anmälde sig frivilligt. Om inte jag kommer alls, kontaktar jag någon av dem och som då hämtar hjärtstartaren och taggen för att öppna ytterdörren samt nycklar till skåpen. Anna-Lena skaffar en extra tagg och det finns extranycklar till skåpen. OH är med för det mesta och kan leda gympan. Ibland får han göra övertid på jobbet och då får alla hjälpas åt så gott det går om inte jag är med på gympan då.

Vi brukar ta betalt i början av terminerna, men den här gången väntar vi med betalningen tills vi har kommit igång ordentligt.

Fredag 31 augusti 2018. Sovit bra i natt, men har lite värk som jag dock kan uthärda utan smärtstillande. Jag har meddelat alla i gymnastiken via mejl och så här skrev jag:

Hej igen alla gympare!

Nu har jag lite koll på läget. Det som hände med mitt ben har inget med prostatan att göra. Jag har talat med sjukgymnasten, Peter Andersson, på lasarettet i Karlskoga och han kunde konstatera att det fanns ett bråck i ländryggen som påverkade en nerv. Ibland brukar det vara ischiasnerven som finns på baksidan av benet, men nu var det framsidans lårnerv (Nervus femoralis) som det drabbade. Peter lovade att det kommer att bli bättre och att jag kunde leva som vanligt, men vara försiktig och inte lyfta tunga tyngder. Tills igår åt jag alvedon och idag känns smärtan på framsidan av låret lite tydligare, men den går att uthärda och jag sov ganska bra i natt.

Värre var det med prostatan. Det var en riktig elaking med 9 på en skala på 10. (Inte att förväxla med en skala på PSA-provet där jag hade 49, men vet inte hur högt skalan går). Nästa steg är röntgen för att se om cancern har spridit sig. Sedan får jag hormoner och möjligen strålning. Någon operation var det inte tala om än så länge. Behandlingen med hormoner lär fungera bra numera. Forskningen inom medicinen har varit framgångsrik!

Hur går det med gympan? Tja, det blir nog bra! Jag avbeställer gympasalen på måndag och ytterligare tre pass och måndag 17 september kommer jag och öppnar. Jag låter någon annan leda uppvärmningen, men kanske kan träna lite lätt med gummisnoddarna, pausa under cirkelträningen och kåtscha under nedvarvningen.

Apropå nedvarvning, är det läge för ny gympaledare. Endera att någon av mina gympagubbar fortsätter med mitt program eller att en ledare tar hand om måndagar och en annan ledare tar hand om torsdagar. Det som jag har tyckt varit bland det roligaste under åren är att försöka förbättra träningen allt-efter-som. Vår ordförande, Anna-Lena Vestervall, brukar alltid hitta nya ledare för barngymnastiken allteftersom de ”gamla” lägger av. Kanske hon kan hitta en ny gympagubbsledare med nya idéer i rockärmen? Hur som helst så kommer jag inte att överge gymnastiken helt utan vara med så mycket jag kan men kanske inte varje gång.

Jag mejlar igen någon gång före gympastart.

Hej så länge!

Bertil

Lördag 18 augusti 2018. Bara lite ont i benet idag, men jag äter fortfarande värktabletter fast inget med morfin. Jag har mejlat till alla gympakompisar och flera har redan svarat och hoppas på att jag ska bli bra så snart som möjligt. Så här ser mejlet ut som jag skickade:

Hej alla gympare!

Tyvärr måste vi skjuta på gympastarten till måndag 17 september klockan 18.00. Anledningen är att jag inte är riktig bra i högra höft och ben. I lördags var vi till samhället på förmiddagen och när vi kom hem böjde mig för att ta av mig sandalerna och då hände det något i höften och ner på lårbenet så att jag fick krypa till en fåtölj. Det var som kramp som inte går över. Anita ringde efter ambulans, men fick svar att jag skulle ligga med benet högt. Jag led igenom natten sömnlös och på söndag fick vi ringa och beställde ambulans igen som kom. Jag blev röntgad och ortopeddoktorn sa att jag hade ett försvagat lårmuskelfäste. Jag fick morfin, blev smärtfri och kunde sova hemma på natten.

Samma sak hade skett torsdag 12 juli men inte så smärtsamt. Då var Pilgården öppen. Doktorn där undersökte mig och jag fick lämna prov. PSA-provet var för högt och han beställde tid på urologen i Örebro för att se om smärtan hade något med prostatan att göra. Fram till i lördags hade jag nästan blivit bra i höften och benen innan det hände igen!

I måndags var jag till urologavdelningen i Örebro. Läkaren undersökte mig och tog en massa prover som jag får svar på då jag har fått en ny tid på urologen. Om det visar sig att det är cancer blir det ingen operation utan jag får hormoner i stället då jag är så pass gammal som jag är. Det är inte säkert att försvagningen av muskelfäste har något samband med prostatacancern. Nu har jag just ingen värk och har sovit gott under nätterna, men fortfarande äter jag värktabletter.

Vi får se hur det blir? Redan nästa vecka ska jag träffa ortopedsjukgymnasten Peter Andersson på Karlskoga Lasarett och när jag har varit på urologen, kan jag skriva ett mejl igen och tala om hur det har gått.

Betala inte in några penningar på bankgirot ännu förrän vi vet hur mycket vi kan träna i höst!

Vi ses någon gång i september!

Bertil

 

Måndag 14 maj 2018. Här är närvarostatistik för vårterminen 2018. Hoppas på en skön sommar då vi kan vara utomhus mycket och när hösten kommer blir det skönt att gympa inomhus  i Strömtorpskolans gympasal.

 

Måndag 7 maj 2018 avslutade vi vårterminen med en utflykt till LBs sommarhus vid Möckeln.

Det här var inbjudningslappen till vår avslutning.

Vi hade verkligen tur med vädret.  Temat var Wild West och nästan alla var utklädda till cowboys. 30 gubbar och en gumma kom till Möckelns strand. ÅJ var lekledare och lotsade oss till fyra stationer, spjutkastning, hästskokastning, vattenuppvägning och antal-revolverkulsgissningen som var i ett tillslutet rör. S-ÅH och L-OA vann de två första priserna av alla de nio priserna som bestod av överblivna korvar och bröd, senap, ketchup samt tänger till korv och gurka. Gurkan och grillkolen tog slut före prisutdelningen och av 100 korvar och 100 bröd återstod cirka 8 av varje!

Här är några bilder:

 

 

 

 

 

LBs altan och utsikt över Möckeln

 

 

 

 

 

 

 

Many cowboys and a countrygirl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raka korvar i grillen. Revolverbernt and the Winners: LB AP SJ1 KÖ J-ÅJ S-ÅH L-OA (skymd) OCH P-IT.

 

 

 

 

Så här mycket kostade det vi handlade och vi fick ihop  677 kronor i russinburken.

Vi var 31 personer x 20 kronor = 620 kronor + x-tra 57 kronor =  677 kronor.

997 minus 677 blir en en förlust på 320 kronor, men vi hade tillgodo i trivselkassan och har det fortfarande:

Gympagubbarnas trivselkassa

2009    plus                       36
2010    plus                     306
2011    plus                      997
2012    plus                        19
2013    minus                                  44
2014    minus                                449
2015    minus                                 311
2016    minus                                 125
2017    plus                         53
maj 2018    minus                        320

………………………………………….1411    1249
Tillgodo                                         162
                                           1411    1411

 

Måndag 15 januari var det första träningspasset år 2018. I år kommer jag inte att blogga.  men jag kan berätta att vi var 25 man den här måndagen och torsdagen därefter var vi 21 man och en sambodam. SP stod över höstterminen och hon kom tillbaka i år tillsammans med sambon SJ2 som tränade hela förra året. Gubbgympans regler ändrades våren 2017 och förutom gubbar får damer vara med om sambon tar henne med till gymnastiken. Gäller ej särbon.

Regeln har inte trätt i laga kraft ännu. Vi ska diskuterar det på ett styrelsemöte i DGF. Mitt förslag är att paret betalar 250 kronor i Gubbgympan och sedan kan damen i fråga betala 400 kronor på Stora Valla och hennes man eller sambo får hänga med dit som sällskap. Sammanlagt betalar de alltså 650 kronor för en termin.

BK kom också tillbaka efter uppehåll under hela år 2017. Han hade efterfrågats och saknats av alla oss gympagubbar. BK tog med sin näst närmsta granne (ett hus emellan), BF, som är en nygammal gympagubbe. Får därför heta NÄRBO = nära Bo. Han var med och gympade 18 gånger hösten 2006.

En annan nygammal gympagubbe är LO som tränade från och med Ht 2004 till och med Ht 2006. Trevligt när någon kommer tillbaka efter ett tag! Just nu saknar vi RB som råkat ut för en ryggskada, POL som säljer sitt hus på Lingatan och flyttar till Kristinehamn sant HB som har flyttat österut till Gustavsberg (11ooo innevånare), en tätort i Vårmdö Kommun (40000 innevånare) 22 kilometer öster om centrala Stockholm. Där blir han nog kvar.

UNDER HELA ÅR 2017 SKREV JAG NÅGOT SOM LIKNADE EN ”BLOGG” EFTER VARJE GYMPAPASS.

Nu har jag rensat bort de flesta passen och behållit några men, vad jag tycker, har varit de viktigaste händelserna.

DET SOM HÄNDE SIST, STÅR FÖRST:

Måndag 11 december 2017 hade vi vår avslutning med uppvärmning 30 minuter före bastubad med dusch eller bara dusch drygt 30 minuter och sedan korvfrossa och självunderhållning strax efter klockan sju. Vi var 27 deltagare. Bara 4 fattades av höstterminens gubbgympare.

Alla hade god aptit. Korv och bröd togs slut, men det var kvar två förpackningar med must. Några hade tagit med sig sina favoritöldrycker. En oupptagen tub senap fanns också, så att med återbetald pant på flaskor kostade kalaset 944 kronor i stället för 1172 kronor. I russinburken fanns 810 kronor (27 x 30 kr) och med tidigare insamling till avslutningen, 295 kr, blev summan 1105 kronor. Alltså blev det en vinst på 161 kronor. Nu har vi 482 kronor i trivselkassan.

Jag tycker ”Självunderhållningen” blev rätt lyckad! AJ hade förberett och regisserat föreställningen samt var konferencier. Två sångare och en trio sjöng till GÖRKRIZ orkester och två trubadurer kompade sig själva. Här bilder på trion som var pepparkaksgubbar och tomtar samt SJ1 som sjunger Thorstein Bergmans OM DU NÅ´SIN KOMMER FRAM TILL SAMARKAND.

 

 

 

 

 

Lyssna på sången! Gör så här: Gå in på YouTube och skriv hasse kvick i sökrutan.

Nu har jag varit BLOGGARE under hela år 2017. Snart kommer jag att ta bort bloggningen från vår hemsida och spara på en PDF-fil som tar mindre plats. Nästa år kommer jag att låt bli att blogga. Bli å blågga.

Måndag 4 december 2017.  ÅJ kom inte till kvällens gympa. Han mejlade att han hade fått ont i knät. Jag berättade det för alla som kom, men jag talade inte om att han hade varit ute och cyklat. Troligen en lite broskbit som kilat sig in under knäskålen. Smälter nog snart. Han mejlade sedan att han inte heller kommer på torsdag då sonson fyller aderton. Anita och jag handlade under ”Antikrundan” i tisdags 5 december till avslutningen:

Grejer till ÅRETS AVSLUTNING
korv Sibylla 3 burkar med ca 36 i varje 159 kr st

477

bröd 10 pack 10X14.500 = 145 kr

145

ketchup en söt

15,9

senap 5 st Johnnys 15,5

77,5

julmust 12 back 12z33cl 6 st 49,90

299,4

julmust sockerfri Till LW

11,9

gurka 4 st smörgåsgurka

71,6

servetter 40 st skänkta av oss

0

Pant

74

1172,3

1117,38

 Rabatt för pensionärer

54,92

1172,3

korvupptagartång
gurkupptagartång
konservöppnare
vinylhandskar
syltkittel
vaxduk
Russinburken för insamling av tjugor
Kolla med Åke om spisplattan och en kittel

Om vi blir trettio personer som lägger 30 kronor var i russinburken, går det nästan ihop. Vi har kvar över 400 kronor i trivselkassan.

 

Torsdag 5 oktober 2017. ÅJ har köpt en klocka som bland annat läser pulsen och i måndags hade han på den under gympan. Uret går att koppla till datorn och den skrev ut det här:

Älgtrampen gav ganska bra puls och löpningen den högsta. Sedan hade vi träning för ben och bål och den var tydligen lite jobbigare än uppvärmningen. Roligt att se resultatet nedskrivet!

Måndag 25 september 2017. Vi var 26 som tränade och det var de precis så att snoddarna räckte i antal. KH och S-ÅH hade med sig sina i träningsväskan. Bra! Jag ska skaffa fler snoddar, om det går, och till dess vore det bra om alla som har egna snoddar tog med dem till gympan. De kan ligga kvar i bagen om vi är mindre än 25 deltagare. På torsdag är det cirkelträning och då går det inte åt fler än 8 snoddar, men nästa måndag är det Ben & Bål och då kanske vi är ännu fler än vad vi var idag.

Tisdag 26 var min hustru och jag till Kristinehamn och fick bland annat ett nytt batteri till mitt armbandsur som jag brukar ta tid med när vi till exempel gör ”Mästarnas mästare”. Jag tänkte också köpa fler skip-snoddar. På ICA Maxi fanns det tidigare röda snoddar, men det fanns inga kvar och de tänker inte ta hem några, då det ”såldes för lite”. På TEAMSportia intill Coop hade de bara en grå som är den allra hårdaste. Där fanns tidigare de blå som är bara lite hårdare än de röda. Skulle ha bett dem ta hem fler blå som kostade 199 kronor när de fanns där! Men det blev inte gjort och när jag kommer till Lusasken nästa gång ska jag gå in och be dem ta hem några. Jag har kartongen kvar som jag tar med så att de vet att de har haft blåa snoddar en gång. Personalen verkade vara nybörjare och kanske inte tror mig när jag berättar att jag har köpt en skip-snodd där.

Torsdagen 21 september 2017. I dagens KK/KT kunde vi läsa om cirkelträning. Jag frågade om någon hade läst det, men ingen kom ihåg att de hade sett artikeln.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har cirkelträning vart tredje pass med två man på varje station. Men idag hade vi ”ben & bål” då alla gör samma sak som: Kliv upp på bänk – plankan – kliv upp i ribbstol – sidoplankan – olika upphopp varav ”burpees” är jobbigast (googla på BURPEES!) – planka liggande på rygg – mästarnas mästare (rygg mot vägg och höfter och knä i 45 grader) – hängande i armar i ribbstol och mellan varje del gör vi olika tänjningar. På måndag kommer vi att träna på olika stationer, men kan inte kalla det cirkelträning då vi inte cirkulerar utan väljer de stationer man vill utan att ta dem i följd i en cirkel.

Torsdagen 7 september 2017. Nu lyste lamporna i båda bastun, men inte i ingångsslussarna. Bra konstig om någon får i uppdrag att fixa lyset i en bastu och inte bry sig om att inte lampan lyser i ingångsslussen! Eller hade hen inte fler lampor med sig? Vi var inte så många idag som tränade som vi var i måndags. Det hade varit en fin dag och på torsdagar har det alltid varit mindre deltagare. Den här gången hade vi cirkelträning med två man på varje station. Jag hade hunnit ta fram alla grejerna tack vare att det gick att logga in låset redan efter klockan fem.

Måndagen 4 september 2017. Jag släppte GÖ före mig i rondellen och sedan hade vi sällskap fram till Strömtorpshallens entrédörr. Klockan var då 17.37 och jag trodde att vi skulle få stå och vänta tre minuter i regnet innan det gick att logga in låset, men jag chansade och det gick att öppna på en gång. Bra! Då hade vi god tid att ta fram grejer och förbereda för gympan. Men inga lampor i de båda bastun och ingångsslussar fungerade, så jag försökte ringa till Ulf Jangentorp som meddelade att han hade semester. Då ringde jag till Peter Glavå, som också hade inspelad röst, som sa att jag skulle knappa på olika siffror. Jag har en ny ”smart” telefon och när jag skulle knappa in en siffra hade jag inga siffror på displayen. BF tog sin cykellampa och SS och KD hade ficklampor i sina bilar så det gick att bada bastu för värmeaggregaten fungerade som det skulle tack och lov. Duschrummen hade blivit jättefräscha efter renoveringen med nytt klinkergolv, målade väggar och nya duschar med perfekta vattenstrålar.

Själva gympan fungerade också. En glädjande överraskning var att SH kom tillbaka till oss. Sista gången han tränade i gubbgympan var torsdagen 16 oktober 2014. Han har alltid haft ett gott hjärta, men om hjärtat i bröstkorgen ”flimrar”, får man ta det lite lugnt med träningen.

Jag kom ihåg nästan alla gymnastikrörelserna efter sommaruppehållet. Vi tog ett mindre antal i rörelserna än vad vi brukar och sprang några varv mindre för att inte ta ut oss för hårt inledningsvis på höstsäsongen. Så småningom kommer vi pö om pö (successivt) att köra allt hårdare, men det går naturligtvis att välja antal rörelser och inte ta ut svängarna och på så vis anpassa träningen till vad man orkar med. Vi har ju ”individuell träning” och ”en gör så gôtt en kan”.

 

SOMMARLEDIGT

 

Måndagen den 15 maj 2017 på morgonen ringde ÅJ och sa att han och RB hade vari till Degernäs Camping och allt var klart där för utflykten under kvällen. Det kom som en överraskning, då vi hade sett på prognosen att det skulle bli regn den här dagen. Men ÅJ hade förberett utflykten och senare i veckan och under våren har han andra aktiviteter. Jag SMSade och skickade mejl till alla och det blev aderton gubbar som hittade till campingen. Här kastar SJ2 en stor klubba och försöker träffa ett plåtlock och på andra bilden kastar ÅJ själv klubban som nu syns precis framför LOAs breda bringa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trivselkommittén består även av AP och JA och de hade handlat korv, bröd med mera och satt fart på grillen. Närmast till höger är PIT och bakom honom JÅJ. ÅJ vänder korv och bakom honom står BF, RB, SJ2 och KH. KH berättar visst för SJ2 om hur stor fisk han hade fått.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JA mediterar: ”Så´na häringa motoschyckler fanns inte under krigsåra när jag en liten pôjk”.

 

 

 

 

 

 

 

 

KH satsar allt han kan med den blåa tyngden som syns framför OA:s fötter. OA och PIT tar en titt på KH:s teknick. Denna bild tog Hasse Kvick tillsammans med bilden på JA på motorcykel och bilden på prisbordet lite längre ner på den här sidan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi fick besök av representanter från Turistföreningen, Inger och Berndt. Makarna hade letat upp en kontroll som Orienterareklubben hade placerat vid Degernäs på deras årligen utgivna karta. De blev naturligtvis bjudna på korv. Berndt har varit med i Gubbgympan tidigare och nu kanske han börjar igen när han blev påmind om vilken god stämning det är bland oss gympagubbar. Inger syns här med röd jacka och gråa byxor, men Berndt har lyckats försvinna ut ur bild.

Det sista tävlingsmomentet var att plocka peggar (sådana man lägger bollen på i golf) i hål så snabbt som möjligt. Här det PIT som står på knä och visar sin fingerfärdighet. Bakom står RB, SJ2, JA och JÅJ. Men det är bara JÅJ som tittar på…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den som fick sammanlagt högst poäng fick välja först på välförsett vinstbord. OH hade skaffat nästan alla sakerna på bordet och tyvärr kunde han inte vara med på grund av resa till Ullared. Det här fanns på bordet: Fogsvans, 2 knivar, 2 par gummihandskar, smörjmedelsflaska, spännband, bandsträckare, låda med bits (Bjelkes). Två kepsar (Mekonomen). Kortlek och 2 isskrapor (Presto). Tre Zoegas skånerost kaffepaket (Lidl). Muggar av bambu (Clas Olsson).

 

 

 

 

 

 

 

Jag glömde att fota prisbordet, men det gjorde inte HK som skickade ovanstående bild till mig. Det fanns även en ”matlåda för ekorrar” som jag hade tillverkat efter en resa till Tysslingen för ett par år sedan. Det var en låda med sluttande lock med gångjärn och plexiglas på lådans framsida. Ekorrar är intelligenta nog att de klurar ut att det går att lyfta på locket och komma åt nötter. Det klara inte kråkfåglar av fast de också är ganska klyftiga. Jag frågade vilka som bodde intill en skog och det var nästan alla. Då frågade jag om de hade ekorrar som brukar vara framme ibland till fågelmaten och flera räckte upp händerna. ”Är det nå´n som har fler än fem ekorrar som kommer fram”, drog jag till och det var bara ÅJ som räckte upp handen och han blev jätteglad för lådan. Kanske han kommer att fotografera lådan på plats med en ekorre som hämtar en nöt? Så här såg lådan ut i Tysslingen:

 

 

 

 

 

 

 

 

TACK TRIVSELKOMMITTÉN med AJ, JA, RB och ÅJ för en trevlig majkväll och TACK OH för vinsterna som du hade fixat! Det kom inget regn och ingen frös för alla hade klätt sig rejält.

Måndagen den 8 maj 2017 hade jag skickat ett par mejl tidigare och ett SMS på måndagsförmiddagen till alla gumpagubbar. Då ringde ÅJ och sa att AP hade ringt och undrat om vi inte skulle ställa in utflykten på grund av kyla nordanvind. Så det var bara att SMS:a till alla igen och skriva UTFLYKTEN INSTÄLLD och så lade jag till SE MEJL! Där hade jag skrivit anledningen till att utflykten blev inställd.

För säkerhets skull tog jag en promenad till Degernäs Camping vid sextiden, men ingen hade anlänt. Tekniken hade fungerat och det är en sak som har blivit bättre än förr då man hade ”ringkedjor” som inte alltid fungerade. Kanske en bra idé skulle vara att aldrig bestämma en viss dag i förväg, utan först se väderprognosen och sedan mejla och SMS:a alla ett par dagar i förväg?

Det var faktiskt rätt så kallt på campingen. Cirka +6 grader och det drog från norr även om vinden hade mojnat mot kvällen. Från campingen gick jag hem via badplatsen ”Stora Degernäs”, upp till vägen som går till (eller från) Missionskyrkans Kvarnberg upp till Karlskogavägen. Nu går det att promenera mera avslappnat där tack vare att ett räcke är uppsatt mellan bilvägen och cykel- och gång banan. Fint väder för en promenad, men inte för korvgrillning.

Torsdagen den 4 maj 2017 var jag äntligen klar med att göra rent taken, bostadshus och garage här på vårt hus på Aspstigen på Östra Kvarnberget. ÅJ mejlade på tisdagen vilka aktiviteter som vi ska ha på Degernäs. Sedan mejlade jag till alla gympare om det med mera om utflykten.

Det här finns i Reader´s Digests (Det Bästa) senast nummer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Måndagen den 1 maj 2017 var det helgdag, men jag vad i Duvedalen och byggde brygga.

Torsdagen den 27 april 2017. Inte så många kom till Gryten, men det var en fin kväll och vi klarade oss från regn. Tydligen är Gryten en populär sjö att göra utflykter till. Stigarna är väl trampade och, jag räknade dem inte, men det finns cirka tio rastplatser med grillar runt sjön. Första bilden är från en rastplats norr om sjön och den andra bilden är från utgångsläget vid parkeringen när vi hade gått varvet runt sjön. Från vänster på den andra stora bilden står JV, LOA, SS, BF, PIT och KL. BA tar bilden och OA och SÅH hade åkt hem. JV och SS cyklade till och från Gryten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Måndagen den 24 april 2017 på förmiddagen ringde jag till Degerforsbyggen och frågade om renoveringen i Strömtorp skull bli klar till den 26 april som det var beräknat så att vi kunde använda omklädningsrummen torsdagen den 27 april. Svaret var att golvet tyvärr var i ett så dåligt skick att renoveringen drar ut på tiden och då bestämde jag mig för att slopa träningen för resten av terminen. Det beskedet gav jag under träningspasset och ”ungdomarna” föreslog att vi skulle gå runt sjön Gryten på torsdag denna vecka. Bra initiativ!

Vi hade inte haft gymnastik sedan den 10 april. Påsken kom emellan och i torsdag var det inte mycket bevänt med träningen. Men det gick bra ändå och vi drog i gummisnoddarna och hade BEN&BÅL-träning igen då vi saknar redskap till cirkelträningen. Vi var så pass många att inte ribbstolarna som bara finns på ena väggen räckte till och vi fick sätta fast snoddarna lite varstans i gympasalen och göra stepp-upp på bänkar i stället för till en ribba i ribbstolen.

Här har vi förklaringar till TRUBBLET I PARKEN från Degerforsbyggen och Ulf Jangentorp:

Renoveringen på Strömtorpsskolan har dragit ut på tiden på grund av att golvet behövde rivas ut i mycket större utsträckning och jag ber om ursäkt för att jag är sen med besked.

Som det ser ut just nu så kommer vi behöva även nästa vecka på oss för att få detta klart, jag håller på att jaga på Johanssons Bygg så att vi kan få till en detaljplanering och ev. jobba helg.

Hör av er om det är några funderingar.

Med vänliga hälsningar

Rickard Erhard

Degerforsbyggen AB


Hej Bertil

Har precis läst din blogg, intressant läsning och jag kan konstatera att ni har en mycket trevlig samvaro i er gubbgympa-grupp. Kanske kan jag delta själv.

Tråkigt med ”trubbel i Parken” men då händer det saker i alla fall och som en del säger ”plötsligt händer det” vem vet vad som kan komma ut av en sån krock, skämt åsido.

Jag bjuder naturligtvis på det här trubblet men hur går vi vidare? När vi migrerade all data från gamla bokningssystemet till det nya försvann damerna från Karlskoga Hälsoenhet men nu ska jag uppdatera deras tid på torsdag i lilla Parkhallen så något gott har det med sig.

Hur vill ni göra nu? Kan ni tänka er att börja kl 1700 på torsdag istället eller om Strömtorp är färdigt så är ju det en bättre lösning, jag kollar upp det och återkommer.

Mvh

Ulf Jangentorp

Tel 0586-486 55

Torsdagen den 20 april 2017 blev vårt pass som började klockan sex i Lilla Parkhallen avbruten av en grupp damer som skulle börja gympa halv sju. En granne till oss här på Östra Kvarnberget är med i den gruppen och jag visste att hon brukar träna på Parken på torsdagar, men trodde att det var i Stora Parkhallen då vi fick tillträde till den Lilla. Men så bra fungerar det inte i kommunen, utan det blev dubbelbokning. Det är Anette Jansson som är ledare för damerna och vi kom överens om att hon kunde förbereda med musiken under vårt pass, men att vi kunde sluta tidigare än klockan halv åtta då vi brukar sluta och brukar hyra hallen till. Men halv sju kom många in och ställde sig i hörnet utanför sitt omklädningsrum och pratade högljutt. Jag fick säga till dem att vara tysta tills vi var klara och en av damerna reste ragg och sa: ”Vi har alltid haft den här tiden”. Anette sa till dem att de skulle gå tillbaka till omklädningsrummet och hon stängde dörren efter sig. Vi fortsatte med gummibanden till cirka kvart i sju då jag knackade på dörren och sa att vi ska göra nedvarvningen i vårt omklädningsrum. Anette tackade för att vi slutade tidigare! Det blev ingen nedvarvning utan vi duschade och gick hem ganska besvikna. Damerna tränar bara på torsdagar. Så måndagen den 24 april hoppas vi att vi kan träna ostört och torsdagen den 27 april hoppas vi att omklädningsrummen i Strömtorp är klara att använda. Då jag är kassör i Degerfors Gymnastikförening kommer jag inte att betala hyra för de gånger som vi har varit i Parkskolan!

Måndagen den 17 april 2017 var det annandag påsk och ingen gympa. Jag hjälpte till att bygga en brygga i Duvedalen och fick hoppa upp till stående och ner på knäna så det blev lite gympa ändå för mig.

Torsdagen den 13 april 2017 var skärtorsdag och då brukar vi aldrig ha någon gymnastik och det hade vi inte i år heller. Under senare delen av förra sommaren började jag att göra rent taket på vårt hus med högtryckstvätt. Huset har ”Valmat tak” som är ett tak som lutar åt fyra håll. Jag hann med sydsidan och nästan hela östsidan som jag gjorde färdigt den här skärtorsda´n. Jag blev klar till eftermiddagens fika och tänkte träna med gummisnoddarna innan jag duschade. Men min omtänksamma hustru påminde mig om att jag var 78 år och att jag skulle ta det lugnt resten av dagen. Så det blev bara dusch och god natt.

Måndagen den 10 april 2017. Anna-Lena ringde på förmiddagen. Hon hade ordnat så vi kunde gympa i Lilla Parkhallen. Det var bara att gå till Kommunens växel och be dem göra så att den bricka och den kod som jag har till Strömtorp fungerar även till Parkskolan. Jag frågade i växeln om vi kunde få komma in en halvtimme innan gympan startade så att vi kunde byta om till träningskläder före klockan sex.

Då vi missade den 6 april, ville jag att vi även ska kunna få träna torsdagen den 4 maj. Efter att jag hade ringt Ulf Jangentorp verkade det som allt skulle ordnas, men jag hade mina farhågor att det skulle bli något strul. Det blev det redan när jag skulle larma av dörren en halvtimme före klockan sex och jag fick ringa Uffe igen. Vi kom överens om att jag skulle vänta en kvart och prova igen. Men Uffe ringde strax och sa att vaktmästaren Peter Glavå skulle komma och han kom så vi hann byta om till klockan 18.00. Nästa gympapass är efter påsk, torsdagen den 20 april. Då får vi se om vi kommer in!

Lilla Parkhallen är lite mindre än Strömtorpshallen, men det gick bra och ribbstolarna räckte till i antal. Vi använder dem både till att fästa gummisnoddarna i och till stepp upp. Naturligtvis saknade vi bastu, men i duschen fanns det varmt vatten och vi var ändå ganska nöjda med träningspasset som var för BEN & BÅL. Vår skånskbördige vän, LW, bor cirka hundra meter från Parkskolan, men visste inte att det fanns två gymnastikhallar och stod och väntade utanför Stora Parkhallen i stället för utanför Lilla Parkhallen. Så han missade tyvärr träningen, men han visade inget tecken på missnöje utan han ser fram emot nästa pass i Lilla Parkhallen

Förutom bastun saknade vi de redskap som vi har i vårt skåp i Strömtorp och vi ska höra om omklädningsrummen möjligen är klara att använda den 27 april och/eller den 4 maj.

Torsdagen den 6 april 2017. Vi byter om i både flickorna och pojkarnas omklädningsrum. Flickornas är närmast entrén och när jag öppnade dörren fick jag se att vattenledningsrör som montörer hade rivit ner var utspridda på golvet och att även elledningar var demonterade. Då vi inte hade hört något om renoveringen, tänkte jag att pojkarnas omklädningsrum var i funktion. Men icke! Det såg lika dant ut där.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besvikna i korridoren hem igen…

 

 

I gympasalen fungerade elen och fläktsystemet, men det var ingen mening med att köra något pass utan toaletter och dusch. Jag fick vänta in alla som skulle gympa och de vände om hem med besvikna miner. Alla tyckte det var oerhört nonchalant att inte meddela oss om renoveringen. Jag ringde direkt till vår ordförande Anna-Lena och frågade om hon hade hört någonting. Men det hade hon inte och hon blev riktigt ilsken och ska nu ordna så att vi får någon annan lokal att gympa i de fyra återstående passen i vår.

Det här svaret fick hon från Ulf Jangentorp.

Hej A-L

D-bygg och Rickard ber så mycket om ursäkt att han inte meddelat oss om att de är stängda fram till den 26/4. Påverkar det din verksamhet för mycket så hör av dig.

Mvh

Ulf Jangentorp

Tel 0586-486 55
Enhetschef
Arena,Fritid,Vaktmästeri

Serviceförvaltningen

Måndagen den 27 mars 2017 hade vi cirkelträning med två man på varje station. Den här gången hade jag tagit bort en station, den med armträning på två plintar, eller rättare sagt, fyra plintar så att två kan träna. Plintarna är helt utslitna och skinnet har släppt och är trasigt efter kanterna. Man tappar träningslustens när man ser dem! Två plintar ställde jag skivstången på och två plintar hade någon ställt ut vid stationen med hantlar och skivstänger. Så där finns nu ännu ett alternativ för att träna armarna, men jag tänker välja träningen med hantlar. Nu har vi sexton stationer kvar, vilket betyder att vi inte kan vara fler än 32 som tränar gemensam cirkelträning. Om alla som är anmälda i vår kommer på samma gång, blir vi exakt det antalet.

Det här är stationen som inte finns med längre i cirkelträningen eller inte längre är obligatorisk, men ett alternativ vid stationen med hantlar och skivstänger:

 

 

 

Torsdagen den 23 mars 2017. Det brukar vara fler som tränar på måndagar än på torsdagen, men den här torsdagen var vi 25 gympagubbar och ingen måndag under den här terminen har vi varit flera.

I årets januarinummer av Det Bästa, som nu heter Reader´s Digest, kunde man läsa om varför det går lättare att träna tillsamman: ”Det mest övertygande skälet för att träna tillsammans kanske ändå är upplevelsen. Fysisk ansträngning tillsammans med andra frigör endorfiner – hormoner som minskar smärta och få dig att må bra och kan ge ren lyckokänsla. Det händer även vid träning på egen hand, men aktivitet i grupp förstärker känslan. Forskare vid Oxford University lät ett antal roddare ro ensamma i 45 minuter och sedan lika länge i ett roddarlag. Rodden i grupp gav högre endorfinnivåer…”

Då vet vi vad vi kan säga om någon säger att det är bättre att träna själv på ett gym än tillsammans med andra i en gymnastiksal: ”I gubbgympan får en fler endorfiner”.

Här kan du läsa om du vill:


Måndagen den 20 mars 2017. Fredagen den 17 mars var Anita och jag till Kristinehamn och köpte bland annat gummisnoddar. Se torsdagen den 9 februari där jag har berättat om snoddarna! Före träningspasset visade jag snoddarna och talade om att de finns i ”Lusasken”. På Maxi finns ett tjugotal på lager, men att på TeamSportia köpte jag den allra sista. ”Varför då”, frågade ÅJ och jag blev helt ställd och undrade vad han menade. Men då var det någon som sa: ” De tar väl hem fler!” och då förstod jag att ÅJ trodde att jag inte tänker köpa några fler snoddar i framtiden.

Egentligen har vi ännu en offentlig person i gubbgympan, Det är BF som är ordförande i PRO. I stället för att vara med i löpningen runt salen, tränar han med gummisnoddarna, med hantlar eller med något annat. ”Tyvärr har jag ingenstans att sätta upp någon snodd hemma. Annars skulle jag köpa en”, sa BF och genast demonstrerade jag för honom och alla andra det här:

 

BF tyckte att det var en bra idé och sa att han kan sätta fast spännbandet med snodden över hans entrédörr och träna i hallen under sommaruppehållet.

Torsdagen den 9 mars 2017. Nu förstår alla finessen med att numrera snoddarna, tror jag. Var och en kan ha samma snodd varje gång. Snoddarna har inte riktigt samma motstånd. Ingen behöver då tro att han har blivit starkare eller svagare sedan förra träningspasset om man får en snodd med hårdare eller svagare motstånd.

Den 2 mars skrev jag om dynorna av skumgummi. Att man även kan ha dem framför ansiktet när man gör armhävningar så att inte dammet från golvet far in i lungorna. Den här torsdagen fick SJ2, som troligen har den största lungkapaciteten av oss, in damm från golvet i lungorna och hostade. Jag frågade honom om han inte hade haft dynan framför ansiktet när han gjorde armhävningar. Det hade han inte. SJ2 började i gubbgympan i fjol och jag har kanske inte sagt på ett tag att det är bra att ha dynan som dammskydd. Nu vet han!

Måndagen den 6 mars 2017. Jag numrerade några fler gummisnoddar, men det var cirkelträning med två man på station och bara några snoddar var uppsatta. Gympagubbarna undrade var det var för mening med markeringarna och jag sa att det förklarar jag nästa torsdag när alla snoddarna är uppsatta och om någon inte kan vänta till dess så kan man läsa på denna ”blogg”.

Gummisnoddarna och lite annat som vi använder oss av finns inlåsta i skåp. Vi använder också plintar med mera som finns i gympahallen. Den här texten finns under ”Gympagubbarnas cirkelträning” på hemsidans första sida:

Vi använder oss av de redskap som finns i en gymnastiksal och till exempel skip-snoddar som vi har plats för i vårt skåp. Ett modern GYM har roddmaskiner och andra redskap som säkert är bra men som vi inte har plats för någonstans. I filmens värld talar man om lågbudgetfilmer. Vi har ett lågbudgetgym! Redskapen som vi har är inte så dyra och terminsavgiften är 250 kronor för två träningspass i veckan. Höstterminerna räknas från och med september till och med december och vårterminen från och med januari till och med april. Det blir cirka 60 stycken en och en halv timmes träningspass om året för 500 kronor (inklusive bastu och/eller dusch). Men lågbudgetfilmer kan också vara väldig bra! 

 

Måndagen den 27 februari 2017. På morgonen fanns det, som vanligt på måndagar, en massa reklam som dumpats ner i brevlådan. Med var också en reklamfinansierad tidning som kallas AMUSE som hade skrivit om ”Sex myter om träning” varav en var den här om att muskler väger mer än fett:

Jag frågade på gympan om någon hade sett den här tidningen, men det var det inte. Kanske det bara är vårt kvarter som får reklamen på måndagsmornarna? Någon har sagt i gubbgympan att han inte går ner i vikt och då har jag sagt: ”Muskler väger mer än fläskler”, men nu vet jag att musklerna kommer först och att fettet snart försvinner om man fortsätter att träna.

 

Måndagen den 20 februari 2017. Tre måndagar i rad har vi varit 23 deltagare på gubbgympan. Den här måndagen var vi 24 och är rekord för den här vårterminen. Vi hade det gamla vanliga träningspasset med uppvärmning, gummisnoddar och individuell cirkelträning. Alla gummisnoddar blev använda och det blir till att skaffa flera.

Det vimlar i tidningarna om hur man ska gå ner i vikt. Är man uppe i pensionsåldern är det nog bra att ha några extra kilon i reserv. Att göra gymnastik två gånger i veckan är bra för att bli mjuk i leder och att bygga upp muskler som bara försvinner när man blir äldre. Tycker man att man inte blir smidigare eller starkare i kroppen trots att man tränar i gubbgympan, kan man aldrig veta om man hade varit stelare och svagare om man inte tränade alls. Men för att gå ner i vikt är det kalorier in och kalorier ut som gäller. Läs det här som fanns i sista numret av Reader´s digest. Ett av hundratals bantningstips!

 

Torsdagen den 16 februari 2017. I kommunalarbetarnas tidning Kommunalarbetaren nummer 2 år 2017 fanns det här om att dricka mjölk:

I nyheterna på TV och i KK/KT hörde vi och läste den här veckan att det plötsligt inte är så bra att dricka mjölk och att man lever kortare tid om man gör det. Vem ska man tro på?

Hoppas att mjölkbönderna beställer en utredning som säger att mjölk är bra för hälsan och humöret. Tills dess får vi dricka vatten och inget annat till maten. Om man dricker öl, så får man späda ut den med mera vatten, för i tidningen har vi läst att det är för lite vatten i Ölen.

Måndagen den 13 februari. Det skedde en en glädjande överraskning när jag kom in i gympasalen. Vi hade fått en ny plint! Det var nog för ett år sedan eller längre som den ena plinten försvann. Endera skulle den repareras eller så skulle vi få leva med bara en plint i fortsättningen. Tänkte aldrig att kommunen skulle ha råd med en ny och jag saknade den då vi fick slopa en station i cirkelträningen nämligen denna:

Nu har vi sjutton stationer när vi tränar med 2 personer på varje station. Det betyder att vi kan vara 34 deltagare som max. Om alla som är anmälda i vår kommer samtidigt, blir vi så många. Det har aldrig hänt, men någon gång har det hänt att inte de 28 ribbstolarna räckt. Då har vi ställt en bänk eller en bom intill en målstolpe och hållit i stolpen i stället för att hålla i en ribba i ribbstolen.

Aldrig får man vara riktigt glad! När vi gick från gympan strax efter klockan 8, var all belysning utomhus släkt. Hoppas att det var en engångsföreteelse och att vi inte måste förse oss med ficklampor så länge det är kolmörkt vid den tiden. OH hade lampa i skärmen på kepsen och därför kunde vi gå säkert till bilparkeringen. Lampan vid entrén har inte fungerat under höstterminen 2016 och gör det inte nu heller. (Torsdagen den 9 februari var belysningen på och så småningom fungerade lampan vid entrén).

Torsdagen den 9 februari. PEJ, som började förra torsdagen, kom tillbaka och har bestämt sig för att fortsätta. Gummisnoddarna, som jag köpte på Biltema, går kanske inte att använda av oss. För dåligt motstånd! Jag ska fråga A-L, M och J i Gymmix om de vill ha dem.

KH var i Kristinehamn den här veckan och i motsats till Karlskoga fanns det bra snoddar i den staden både på ICA Maxi och TeamSportia (som ligger vid Coop). ICA Maxi hade de röda snoddarna som liknade de vi redan har och kostar nu 150 kronor. Möjligen är de inte riktigt de samma som jag tidigare köpte på Intersport i Karlskoga, för då kostade de över 200 kronor. På TeamSportia fanns fortfarande den blåa snodden som jag köpte där för ett tag sedan och som nu kostar 199 kronor. Den är lite hårdare än den röda och har tjockare gummi på handtagen. Den snodden rekommenderar jag och det gjorde även KH som köpte både en röd och en blå. Jag ska be honom att liksom SÅH ha med sin favoritsnodd i träningsväskan, så att vi har snoddar i reserv om det kommer många som tränar och att inte snoddarna räcker i antal. Vi har ett tjugotal och det är ganska trångt i skåpet.

Torsdagen den 26 januari. I höstas började SJ2 i gubbgympan. (en gympagubbe med S och J i begynnelsebokstäverna fanns redan får nu heta SJ1) SJ2 frågade om inte damer fick vara med och jag svarade: ”Nä, för då kan en inte släppe sej å så får en dusche före träningen”. Jag ångrade genast mitt svar, för SJ2 berättade att han brukade träna tillsammans med sin fru och ville att hon skulle få vara med. Då sa jag förstås genast att hon var välkommen och därför har jag ändrat regeln om att inga damer får vara med. Men det får endast vara hustrur och sambon till gympagubbar. Inga särbon eller singlor. Jag rådfrågade inte mina kamrater först. Det var mitt beslut, för jag är lite av diktator i gympasalen – men en snäll sådan.

Denna torsdag kom SJ2:s fru SP som vi välkomnade och jag är övertygad om att alla gympagubbarna tyckte att det var trevligt att vi fick en tjej med i gänget. Jag tror också att hon kände sig välkommen och när jag pratade med henne strax efter gympasset, sa hon att det passade henne och att hon fortsätter att träna med oss.

Måndagen den 24 januari. Förr ställde vi alltid våra cyklar utanför entrén till Gymnastiksalen. Men för 10 – 15 år sedan hade busungar ställt samtliga cyklar utanför dörren så vi inte kunde öppna den. Som tur var så är det en reservutgång från gymnastiksalen så att vi kunde ställa undan cyklarna. Efter den dagen började vi ställa in cyklarna i korridoren till omklädningsrummen. Det gick bra ett tag, men till slut så blev det klagomål om att vi drog in smuts med gummihjulen. Jag tyckte inte det drogs in mer smuts med cyklar än med skor, men vi lydde.

Den här måndagen, den 24 januari, var det minusgrader och gympagubben ÅJ hade en ”frusen växel” på sin cykel. Därför ställde han in cykeln innanför entrédörren. Jag brukar alltid stänga dörren efter uppvärmningen för att inga tjuvar ska smita in och ta bilnycklar. Då upptäckte jag cykeln och ledde in den i omklädningsrummet närmast dörren där hälften av oss gubbar byter om. Sedan glömde jag att tala om för ÅJ att jag hade gömt den för eventuella lärare eller städare som kunde vara kvar i byggnaden eller gå förbi och upptäcka velocipeden. Utanför entrédörren av aluminium och glas går ett populärt promenadstråk. Tänk om en skvallrig traktorförare eller Anders Luthman gick förbi! Inte ens när ÅJ sa att han måste gå hem tidigare, före nedvarvningen, för att fixa någonting, kom jag ihåg cykelflytten.

ÅJ byter alltid om i omklädningsrummet som är längre bort i korridoren och när han kom därifrån såg han ingen cykel och gick ut och letade utanför dörren som slog igen och låstes så att han inte kunde komma in. Han bor inte så långt bort (fågelvägen cirka 300 meter), så han gick hem och tog för givet att cykeln var stulen då han inte låste den. Säkert trodde han att entrédörren alltid är öppen under hela gympapasset. När han kom hem, ringde han på min telefon när jag satt i bastun. JV hörde signalen och ropade på mig, men jag hann inte svara. Då ringde ÅJ till RB i bortre omklädningsrummet och berättade att cykeln var stulen. RB gick in till vårt omklädningsrum och upptäckte cykeln innan han hann berätta om stölden. Jag ringde genast till ÅJ och bad om ursäkt för att jag inte talade om att jag hade flyttat hans hoj.

Sensmoral: Flytta aldrig på grejer som inte är dina!

Torsdagen 19:e, på morgonen var jag till röntgenavdelningen på Karlskoga Lasarett och fick knät röntgat. Nu kommer jag att ta det lugnt med träningen tills jag får svar av doktorn. Klockan 18.00 hade vi passet med den ursprungliga varianten med uppvärmning, gummibandsträning och sedan individuell cirkelträning. Det går bra att hoppa över hopp och spring och bara träna bål och armar, men jag blir knappt svett. Inte så många kalorier försvinner och inte är det så lätt att minska intaget med min goda aptit. Så jag får väl se vad vågen visar så småningom…

Måndagen den 16:e var jag så pass bra i knät att jag kunde vara med på gympan, men inte springa, hoppa eller kliva upp på bänk. Doktorn ringde idag, tisdag 17 januari, och talade om att det var ”kristaller” i knät som gjorde att det svullnade. Han sa att jag skulle fortsätta att träna överkroppen, men ta det lite lugnt med knäövningar. Precis vad jag gjorde den här måndagen.

Torsdagen den 12 januari. Anita skjutsade mig till Strömtorpsskolan klockan fem och jag öppnade dörrar och skåp. Vi åkte in på gångbanan vid infarten från Raka vägen och öppnade bommen till skolgården. Oturligt nog var det en traktor på skolgården som jämnade ut den isiga och knöliga planen. Vi förklarade för chauffören att jag var skadad och att det var därför som vi hade åkt in på gården. När vi for hem stod Anders Luthman med bilen på Raka vägen, gick fram till oss när vi öppnade bommen och gav mig en utskällning. Traktorföraren hade tydligen ringt till honom. Jag förklarade att vi gympagubbar alltid parkerar på parkeringen utanför bommarna, men att jag idag inte kunde gå på den isiga skolgården. Hoppas att vi i gubbgympan inte blir utkastade från kommunens fastighetsbestånd!

Måndagen den 9 januari körde vi igång och gympade. Jag kände mig bra i form och hade kört med gummisnoddarna under jullovet, men när gympan var slut kände jag något i knät och jag haltade till bilen. Hade känning i knät på tisdag och tyckte det var bättre på onsdag, men på torsdagsmorgon var knäet uppsvällt. Vatten i knät, men inga vågor i håret. Fick knät urtappat och kortison på Pilgården.

 

AVSLUTNING DEN 19 DECEMBER 2016

MÅNDAGEN DEN 19 DECEMBER 2016 HADE VI AVSLUTNING.

Vi började med en halv timmes uppvärmning före bastubad och/eller dusch. Efter det frossade vi korv och pimplade julmust samtidigt som vi blev underhållna av oss själva med musik och sång. Vi hade hyrt gympasalen en timme extra och behövde inte ha så bråttom hem.

Här är de sittande musikanterna bälgaspelaren KD, guraplinkarna GJ och BA samt stående vokalisten SJ. Klicka på bilden så blir den större och lite klarare.

Jag vet inte hur man får till länkar till Youtube från vår hemsida, men vill du höra när SJ sjunger så skriv hela hans namn på Youtube och vill du höra när GJ spelar solo så skriv också hela hans namn på jotuben!

För att finansiera  frossandet la vi drygt en tia extra i russinburken i måndags och under december hade  en summa samlats in av AP (Herr Arnes penningar) och helt otroligt…  Det blev så jämnt finansierat att det blev 16 kronor över till GYMPAGUBBARNAS TRIVSELKASSA.

TACK FÖR ÅR 2016 OCH GOD FORTSÄTTNING PÅ ÅR 2017!

HÖSTTERMINEN 2016

Det har varit en fantastisk fin sommar och fin höst. Nästan för varmt ibland och för lite regn för att ha något att gnälla om, Nej, det har bara varit bra.

Vi körde igång måndagen den 29 augusti. Då blev det den gamla vanliga träningen (Träningspass I, enligt ovanstående) och vi tog det lugnt och försiktigt för att börja med.

Vi var 22 gubbar och vi tog det, som sagt, lugnt med bara 2 x 8 (augusti) armhävningar. I september blir det 2 x 9 armhävningar.
 
Första träningspasset i höst var det mysigt i basturna. Av alla de sex lamporna i de två basturna fungerade noll. Det är två i själva bastun och en i slussen. SS och OH hade ficklampor som de hämtade i bilarna. Jag hade glödlampor i reserv med stor sockel, men kommunen hade bytt armaturer till lampor med små socklar.
Det var i måndagen den 29:e det. Torsdagen därpå fungerade alla lamporna på pojkavdelningen. Tack vaktmästar´n! Men på flickavdelningen var det fortfarande mörkt i bastu och sluss. Där var inte armaturerna utbytta, utan var till lampor med stor sockel. Vi hade inga reservlampor, men OH kom på att vi kunde ta lampan från toaletten. Måndagen den 5 september tog  jag med gamla glödlampor och skruvade i dem där det fattades och så har vi ett par i reserv i vårt skåp. Men jag satte inte på de tre kuporna utan lät dem ligga kvar på bänken (laven) för att se om de gamla glödlamporna ersätts med led-lampor. Torsdag den 22 september låg kuporna fortfarande kvar på laven.
Kuporna låg kvar på laven till sista veckan i oktober då de två hade satts upp i bastun men den till slussen låg kvar. Troligen hade hen inte nått upp, så jag skruvade upp kupan.

Gentlemannatjuv

Efter att ha haft gemensam cirkelträning med två man på varje station torsdagen den 22 september, upptäckte vi måndagen den 26 september att vi hade glömt kvar två gummisnoddar med förlängningar av rep på stationen där vi tränar skidstavning.  En tjuv hade varit framme och tagit den ena gummisnodden, men hade lämnat kvar repet till snodden och även lämnat kvar den andra gummisnodden med repet. Det var tydligen en sympatisk tjuv som bara tog det han behövde. Hoppas att snodden har kommit till nytta!

 

SÄSONGSAVSLUTNING måndagen den 2 maj

I år träffades vi hos Åke Jansson. Trevligt att vi blev inbjudna till hans gård i Strömtorp! Vi har haft avslutningen hos honom tidigare och man tycker inte det var länge sedan, men det var faktiskt för sju år sedan – 2009.

BILDERNA ÄR RÄTT SÅ SMÅ, SÅ KLICKA PÅ DEM SÅ VÄXER DE OCH BLIR KLARARE!

Åke går igenom reglerna för mångkampen med fyra grenar med och med fyra lag.

Första grenen är boll på burkkastning. Sune kastar och Sven-Åke plockar upp bollar och burkar.

Andra gren är fem bollar i håv. Jonny på väg med bollen i håven och Olle träffar tallen.

Lennart placerar bollen som en måne och Tore kastar fjäderbollen som liknar en komet.

Jonny mäter avstånd mellan fjäderboll och pinne.

Per-Inge fiskar maneter med magneter och Jörgen tar emot.

Per-Olof fiskar lugnt medan åskådarna spänt tittar på.  Gary tar över spöet, Hasse tar emot och Jonny tar tid.

Janne och Bernt räknar febril, men Åke gav upp.

Alla blev till slut vinnare och fick vara med på banketten.

Kent, Jan-Åke och Rolf i VIP-stolarna. Gary, Ove H, Rolf och Krister på tulpanaltanen.

Åke  berättar historier om våra finländare som gav oss vårt välstånd och kvällen kommer och solen går och skuggorna är nära och natten stiger och mörkret rår och kanske blir svårt att bära…

 

VÅREN 2016

Vårsäsongen började måndagen den 18 januari klockan 18.00. Så det blev mer än en månads uppehåll!

För mig har inte början blivit så bra, för jag råkade få lunginflammation under juluppehållet. Känner mig mycket bättre nu, men måste ta det lugnt ett tag framöver. Jag for till gymnastiksalen måndagen och torsdagen i första vecka och öppnade. Ove Häggström fick ta över och alla hjälptes åt att komma ihåg programmet.  

Sedan har jag varit i gymnastiksalen och lekt Svennis. Fotbollstränare är ju inte med och tränar utan de står bredvid och uppmuntrar eller förmanar! Det gör jag också nu, men orkar med rörelser som inte är pulshöjande som löpning, stepp-upp och armhävning. Nedvarvningen börjar alltid med pulshöjaren stepp-upp till andra pinnen i ribbstolen, med sedan är det bara uppmjukning och avslappning som gäller och det går bra även om man är lite orkeslös. Jag känner mig allt bättre och kommer nog i gång som vanligt så småningom. Som vanligt är närvaron störst på måndagar med måndagen den 25 januari som bäst då vi var 28 gubbar.

I år växlar vi mellan tre olika träningspass som du kan läsa om högre upp på denna sida. På så vis kommer en person som till exempel bara tränar på måndagar att få vara med på alla de tre olika passen.

 

AVSLUTNING ÅRET 2015

Måndagen den 14 december hade vi avslutning med en halv timmes uppvärmning före bastu och eller dusch innan det var dags för korvfrossa och självunderhållning. Vi var trettio pesch som åt upp 120 korvar så ”korvfrossa” var värdigt namnet. Då det finns musikanter och sångare bland gympagubbarna, så behövs det aldrig komma någon eller några andra för att roa oss. Så ”självunderhållning” är rätta namnen om man underhåller sig själv. Det gjorde vi också och det verkade som att alla trivdes och var nöjda med allt.

Tyvärr blev det något mankemang med min kamera, men Kjell L, Lennart W och Per-Olof L skickade de här bilderna som han tog med sina mobiler. Tack!

 

HÖSTEN 2015

Under hösten har vi varit omkring 20 deltagare vid varje träningspass utom måndagen den 21 september och måndagen den 9 november då vi var så många som 27 deltagare. Över trettio har anmält sig och vi har fått två nybörjare som vi hoppas ska trivas och även känna att gymnastiken är nyttig för kroppen.

 

VÅREN 2015

I april gjorde vi 2 gånger 16 armhävningar. Vi började med 2 x 9 i september och har lagt till en armhävning i månaden. Alla torsdagar och varannan måndag tränar vi med skip-snoddarna och därefter cirkelträning på olika stationer. Varannan måndag har vi cirkelträning med två man vid varje station. Deltagare måndagar från den 12 januari till och med 27 april: 25-26-20-23-24-22-24-26-23-24-18-22-påsk-21-22-23. Deltagare på torsdagarna från 15 januari till och med 223 april: 19-19-17-18-uppehåll-21-13-17-18-19-15-påsk-15-19-20. På torsdagar har det alltid varit några färre än på måndagar. Jag har varit borta 3 träningspass (19, 23 och 26 februari) på grund av förkylning. Ove H var också förkyld och borta 2 träningspass (23 och 26 februari). Han satte igång träningen 19 februari och måndagen den 23 körde Åke J. Torsdagen den 26 var det Jörgen N:s tur.

Fantastisk  bra gympagrupp då det är så många som kan och vill hjälpa till att leda gymnastiken fast ordinarie och förste ledarersättare är frånvarande. Toppen!


 

UTFLYKTEN TILL GRUSGROPEN DEN 11 MAJ

Den 11 maj blev en solig dag och noll regn!

Det finns en film på Youtube. Sök på GG-kören och se och lyssna! Tyvärr vet jag inte hur man länkar från DGF:s hemsida.

Det var meningen att vi skulle ha utflykten den 4 maj, men då var det uruselt väder så vi flyttade den till reservdagen måndagen den 11 maj. Vi hade verkligen tur med vädret och när vi sjöng ”Sköna maj välkommen” sken solen och det gjorde den under största delen av kvällen. Det är den sången som finns på youtuben.

När alla hade letat sig fram till grillstället så började vi frossa korvar med senap och gurka. Ketchupen lyste röd med sin frånvaro, men vi hade lärt oss från tidigare korvfrossande att senap och burkgurka är mycket nyttigare än ketchup.

OH hade ordnat med tipspromenad och det var trevliga och kluriga frågor. Ingen hade 12 rätt, men det var fyra med elva  rätt, två med tio rätta och nio med nio rätt. Alla dessa fick priser men ingen fick pris som hade åtta eller färre rätt.

Förutom tipspromenad hade vi en annan aktivitet. Frivilligt förstås. Aktiviteten är en sport med stöt och kast med hantel. Hantelstöt fungerar som kulstötning och hantelkast som kast med varpa eller bowlingklot. RB visar hur det går till på de två sista bilderna här nedan.

Det blev en spännande tävling mellan J-ÅJ, KL och OH. J-ÅJ gjorde en lång stöt och ett långt kast med hanteln och ingen trodde att någon kunde slå hans två rekord. Men KL gjorde en ännu längre stöt och slog rekordet i hantelstöt. Alla trodde dock att J-ÅJ skulle få behålla rekordet i kast, men då tog OH hanteln och slog rekordet med två decimeter. Så världsrekordet i Hantelstöt har KL med 17,89 meter och OH har världsrekordet i Hantelkast med 20,15 meter. De fick naturligtvis priser för sina bedrifter.

HÄR ÄR NÅGRA BILDER FRÅN UTFLYKTEN. Bilderna är små och suddiga, men om du klickar på dem så blir det stora och klara.

 

Grillning i vårens grönska                 JA vänder på korven

KL fotograferar grillmästaren          Här vare fina korvar!

Senap och gurka – ingen ketchup     Sitter på rullstensåsen

J-ÅJ bjuder SS på korv                         Kluriga tipspromenadsfrågor

RB stöter hantel                                   Hantelkast

AVSLUTNING PÅ HÖSTSÄSONGEN 2014

Säsongsavslutningen måndagen den 15 december började med uppvärmning och fortsatte med bastubad, korvfrossa och självunderhållning. Vi var trettiotre gubbar som kom. Det var levande musik till uppvärmningen. KD hade tänkt vara med på uppvärmningen, men han satt kvar och spelade dragspel i träningskläderna tillsammans med GJ som spelade gitarr.

I år fanns det gott om korv och alla blev så mätta så att ”korvmästare” ÅJ fick truga i gubbarna de sista 6 korvarna. Musik och sång varvades med ett par anekdoter. Här spelar OE munspel, KD dragspel och GJ gitarr. Vokalist i rutig skjorta är SJ. KJ i randig tröja står och lyssnar andäktigt…

Här är några bilder som HK tog. Han tog också en film som han har lag ut på YouTube. När du har gått in på YouTube så skriver du bara ”gympa dec” så kommer filmen fram. Titta på den!

GJ kompade på gitarr, KD spelade dragspel och ÅJ sjöng två låtar av Ove Törnqvist.

Bilderna är en aning suddiga, men klicka på dem så blir de klarare och större!

OE som spelar dragspel på den övre bilden har skrivit den här ”kampsången” som vi sjunger på varje årsavslutning:

GUBBGYMPATRALL

  Bertil visar stegen för rörelser vi gör och gör vi allting lika, då blir man riktigt mör

Han travar, springer, skuttar som en förebild för oss, fast det vi gör ej liknar riktigt stegen hans förstås

fast det vi gör ej liknar riktigt stegen hans förstås

  Alla gubbar glada som kutar runt i ring, vi lyfter skrot å gör sitt-upps som om ingenting

Ja, musklerna dom sväller och smidiga vi blir och i det varma bastubadet ingen längre kvir

och i det varma bastubadet ingen längre kvir

   Se´n har vi sköna kvällar,  nu som den här och alla vi oss bänkar å väntar på det där

När långa korvar heta och något mer därtill, musik och sång med Göran, Krister, och så med Bertill

musik och sång med Göran, Krister, och så med Bertill

 

Gå ner till slutet av denna sida! Där finns visan ”STÖMTORPSKOLAN”

 

TILLBAKABLICK PÅ HÖSTSÄSONGEN 2014

HÖSTSÄSONGEN.  För min del blev höstsäsongen avstyckad i två delar. Jag fick jag stå över 5 träningspass från och med den 27 oktober till och med den 10 november på grund av en envis förkylning. Ove Häggström tog befälet och han ansvarade också för att det blev släckt och låst och sedan åkte han hem till mig med nycklar med mera. Sune Jansson tog hand om skip-snoddsträningen. Från den 13 november leder jag gympan igen, men fick ta det lugnt och försiktigt till en början. Nu känns det mycket bättre och jag känner mig sjukt frisk (nya språket!).

Torsdagen den 20 november tog vi en film på Skip-snoddsträningen. Gå in på Youtube och sök på Skip-snoddsträning!

SAMMA TRÄNINGSPROGRAM. Ibland är jag rädd för att gympagubbarna ska tröttna på träningen som har samma program från år till år, fast med små förändringar som förhoppningsvis är till förbättringar. Nu när inte jag kan träna vid till exempel en förkylning, är det lättare för den i gruppen som då kan köra samma program. Alternativet med en annan ledare i gymnastikföreningen vore nog inte så bra. Då skulle det bli aerobic eller något annat med hård musik. Vi gubbar har lite svårt att hålla takten och att hänga med i turer hit och dit. I gubbgympan har vi visserligen lite avslappnande bakgrundsmusik (Lars Roos och Richard Clayderman), men takten är det ingen som bryr sig om.

För flera år sedan gjorde jag i ordning mappar och delade ut till alla i gympan. Mapparna innehöll uppvärmningsprogrammet, cirkelträningen, skip-snoddsträningen och nedvarvningsprogrammet. Nybörjaren fick en mapp när han började. Men nu är det andra tider. Vi har ju den här hemsidan och på förstasidan till vänster kan man klicka fram de fyra nämnda programmen. Här kan jag även uppdatera som jag inte gärna kunde göra med mapparna som jag delade ut.

 

SÄSONGSAVSLUTNING PÅ DEGERNÄS

Måndagen den 5 maj samlades vi Gympagubbar vid ”Stora Degernäs”, som det kallades förr när Campingen inte fanns och platsen där kallades för ”Lilla Degernäs”. Nu heter nog platsen bara ”Degernässtranden”.

Vi hade tur med vädret då regnet inte drog in förrän på tisdag.

Här är några bilder:

Observera! Bilderna är en aning suddiga här, men klicka på dem så blir de större och ”klare som kôrvspa´”.

OH stod för en tipspromenad med många kluriga frågor.

På första bilden är det N-EÅ, P-IT, LeL och ÖR som väljer mellan 1, x och 2. På andra bilden ser vi J-ÅJ, RB, CB och AP, men inte TK som har satt horn på CB. På sista bilden är TK avslöjad med sitt hyss.

Det är laddat med korv och bröd och på andra bilden grillar grillmästare ÅJ korv och P-IT, JV får senap av S-ÅH.

Här gäller det för OE att få 7 kottar i en burk och sedan kastar BF golfbollar så nära en plåtburk som möjligt. BK kom närmast plåtburken. SB och KL delade förstaplatsen i kottetävlingen och fick in 5 kottar var.

Här står hela gänget i en ring och lyssnar på ÅJ, i ljusblå tröja på första bilden, när han berättar om när han blev överfallen flera gånger av ett ugglepar. På Sista bilden står OH till vänster och summerar antal rätt på tipspromenadslapparna. BH och JV blev båda dömda som etta med sina 8 rätt.

ÅJ grillar och JN spanar ut över havet, förlåt,  jag menar sjön.


Här mumsar ÖR på korv och bröd.

BF och RB stressar på grillmästare ÅJ. Hungriga som vargar.

Det pyser ut något ur OH:s burk? OA torkar ketchup från RB:s haka.

Gympaledare BA och tipspromenadsansvarige OH hjälps åt med att läsa upp rätta svaren. De fem sista bilderna har HK tagit.


 

 ÄLGKLIV

Älgkliv behöver inte vara långa. Det viktigast är att de är höga så att inte älgen snubblar på grenar och rötter. Under uppvärmningen växlar vi med att promenera, gå tävlingsgång, jogga, skutta fram som indianer, springa slalom och att göra älgkliv med mera. När det gäller älgkliv så lyfter vi fötterna en eller ett par decimeter över golvet och samtidigt pendlar vi aktivt med armarna.

Gå in på Google och skriv ”Spring rätt – gör löpträningen roligare”, så kommer det fram en fin tjej som lär ut löpteknik. Hon börjar med något som hon kallar Tripping och så småningom kommer hon fram till det hon kallar Skipping som är ungefär det samma som vi kallar Älgtramp.

 

 

KORVFROSSAN SOM KOM AV SIG

Måndagen den 16 december 2013 hade vi avslutning för säsongen på gubbgympan. Vi började med ett träningspass på 30 minuter med uppvärmning och nedvarvning med avslappning i en följd. Vi hann knappt bli svettiga. Därefter badade vi bastu och duschade eller bara duschade. Ungefär klockan sju skulle vi frossa korv och stjälpa i oss julmust. Det blev dåligt med frossandet, men stjälpandet gick bra. När jag skulle köpa korven fanns det paket med 40 korvar för 80 kronor och paket med 20 korvar för 40 kronor. Jag fick hjärnsläpp och trodde det var 80 korvar för 40 kronor och 40 korvar för 20 kronor. Så det blev bara 60 korvar och då vi var 34 personer fick många bara en korv.

Förlåt! Förlåt! Kanske ni  gympagubbarna kan kompenseras med korvextra någon gång i vår?

Hoppas att alla gympagubbarna tyckte att det var en trevlig kväll ändå. Vi underhöll oss själv med musik och sång. Den här gången kom texterna fram på en duk via min dator och Pelle Bäckmans projektor och inte på textblad. Många brukar skylla på att glasögonen var hemma och inte kunde följa med i texten förr om åren. Vi har ett par duktiga musikanter, GJ på gitarr och KD på dragspel som syns här nedan. Dessutom har vi sångarna SJ, KL, CB, BK och lyssnaren SS med på bilden som jag tog när jag fick se att jag hade med kameran.

Gå in på Google och skriv GYMPMUSIK och lyssna när duo Göjokrida spelar och gympagubbarna sjunger!

 

 

VÅRSÄSONGEN 2012 AVKLARAD och UTFLYKTEN TILL KRONTORP den 13 maj

Nu har vi tränat färdig i Strömtorpshallen under vårsäsongen. I genomsnitt har vi varit 27,3 deltagare på 16 måndagsträningar och 21,0 på 15 torsdagsträningar under vårterminen. Första passet efter sommaren kommer att bli måndagen den 2 september.

Den 13 maj hade vi den sedvanliga utflykten. I år var den till Krontorp som ligger vid sjön Ölen. Vi samlades på parkeringen vid Brattgränd. Där fyllde vi fem bilar och lämnade kvar de andra bilarna på parkeringsplatsen.

Krontorp har tidigare varit ett rekreationsställe för Järnverkets personal, men är numera i privat ägo. Ägaren TK har varit med i Gubbgympan och har fortfarande kontakt med flera gympagubbar. Vid ett samtal med gympagubben HK om gubbgympan och att vi hade en utflykt i maj varje år, kom idén upp att vi kunde komma till Krontorp nästa gång.

TK hälsade oss välkomna och berättade om renoveringen av huset och ladan. Många av oss hade varit där för länge sedan och kunde konstatera att fastigheten var mycket väl omhändertagen.

Vi fortsatte med en ”tipspromenad” med kluriga frågor och en utslagsfråga om hur långt ett rep var. Det behövdes dock ingen utslagsfråga då ett lag (3 man/lag) hade alla 12 svaren rätt, ett lag 11 rätt och ett lag 10 rätt. De fyra första lagen fick pris. Vi hade tagit med oss korv, bröd och dricka som vi grillade på altanen där vi hade en fin utsikt över sjön.

Efter prisutdelningen var det fikadags så att alla piggnade till och inte ville hem och sova för det var inte slut på tävlandet. Det var dags för ”Mästarnas mästare”. I stället för fem rör som slocknade hade vi Lokaflaskor med olika färger på kapsylerna. Två man stod på varsin sida av ett bord med fingrarna i bordskanten och det gällde att först ta flaskan med den färg som som tävlingsledaren ropade ut. Tolv man ställde upp. Sex man gick till semifinal och tre till finalen. Vinnare blev SS som fick alla flaskorna i pris. Tvåa blev UH och trea blev KJ som fick varsin penna av MS som det stod ”Folkparken” på. På pennorna stod det ”Folkparken” – inte på MS.

JA och OA tyckte frågorna var kluriga. Klicka på bilden så blir den större och klarare

NÅ, OE, MS, CB, ÖR, AP och SS har just återvänt från tipspromenaden

Korvgrillande ÅJ, KB, MS, CB, LE och BF.

Värden TK  pekar nedåt ladan

Ladan i bakgrunden. LJ, NÅ, JA och GJ står hitom ladan och bakom påskliljorna

KL, KB, PB och BK skymmer den vackra utsikten

Tävlingsledaren pockar på uppmärksamhet. Mästarnas mästare ska starta

SS vann mästarmötet och OH blev tvåa

 

STIG LARSSON VAR HÄR

Stig ”Vig” Larsson var här den 16 mars. VIG är hans rätta öknamn eller smeknamn enligt en artikel i Wermlandstidningen. Jag googlade på Stig Vig Larsson och kom fram till tidningsreferatet.

Vi fick många bra tips av VIG hur man ska träna. Han sålde en bok som heter FRÅGA DOKTORN som han har skrivit tillsamman med fråga-doktorn-damerna Gunilla Hasselgren och Suzanne Axell och en dam till som heter Iris Kihlman. De tog slut i ett litet nafs fast han hade ett tiotal böcker med. Finns att beställa på  biblioteket. Bland annat så lärde han ut hur man ska knyta skorna för att fötterna  ska må bra. Jag frågade om man kunde läsa om det i boken, men det kan man inte. I så fall måste man gå in på www.lifeportalen.se och logga in på en sida. Det kostar en årsavgift på drygt trehundra kronor. Lite dyrt för att lära sig knyta skor, men det står säkert mera där som är tänkvärt

.

Anna-Lena Vestervall fick hjälpa till när Stig Larsson visade hur viktigt det är med våra fötter. Här har han satt två CD-kasetter mellan tårna på Anna-Lena. Skor är ofta felgjorda så att det inte blir något mellanrum mellan tårna och därför är det bra att välja bra skor när vi ska promenera eller träna i våra gymnstikgrupper. 

 

TRADITIONELL AVSLUTNING PÅ HÖSTSÄSONGEN

Måndagen den 17 december 2012 hade vi den traditionella avslutningen med uppvärmning, bastubad, korvfrossa, sång och musik. 35 gympagubbar kom och att vi var så många bevisar att det brukar vara trevligt på vår traditionella avslutningar eller kanske det var för att så många gillar korv. Under hösten har vi  varit i genomsnitt 27,5 personer som har tränat 17 måndagskvällar och i genomsnitt 23,6 personer som har 16 torsdagskvällar. Vi brukar alltid vara flest deltagare på måndagar, men måndagarna den 3 september och 1 oktober spelade DIF hemmamatcher och de största fotbollsfantasterna valde då matcherna i stället för gymnastiken och då var vi bara 17 respektive 22 deltagare i gymnastiksalen. HK hade med sin kamera och tog den här bilden på orkestern och några sångare:

OE spelar munspel, GJ spelar gitarr, KD spelar dragspel och KL vänder notblad. Sångarna har initialerna AL, SJ, TK och K-EB. TJ är lite bak om. Alla ser allvarsamma ut och sjunger troligen Helgdagskväll i timmerstugan med text av Dan Andersson.

Vi sjöng också muntrare låtar som den här:

Hej gympagubbar frossa korvar så våra bukar bli stinna, dags nog så ska vi gympa så desamma försvinna. Och ingen stel blir i sin kropp,  för varje led ska vi mjuka opp. Hej gympagubbar frossa…

 

OM NYTTAN AV TRÄNING

Eftersom vi bor i Degerfors så är det naturligtvis några som har spelat fotboll tidigare som är med, men det finns också de som har varit aktiva i andra idrotter som till exempel orientering. En av de tre orienterarna skickade det här mejlet som svar när han blev påmind om att höstsäsongen 2012 skulle börja:

Om promenader är så sunda som det påstås, så skulle ju brevbärare vara odödliga. Valen simmar hela dagarna och äter fisk och planton och är stor och tjock. Kaninen springer och hoppar varenda dag, men lever högst fem år. Sköldpaddan springer inte, hoppar inte, kommer alltid sist och rör sig nästan inte alls, men lever i 150 år.

PB FOTADE

Torsdagen 22 mars hade PB sin kamera med till gymnastiken och tog några kort. Vi hade individuell cirkelträning som synes på bilden…

JH sätter rätt tyngden när RB tränar senorna i sina knän. Eller trycker JH ner tyngden så att det ska bli ännu tyngre? Samma träningsredskap finns i moderna gym, men är nog lite dyrare i inköp. J-ÅM och S-ÅH tittar på.

Stackars gympaledaren BA måste gå före med gott exempel och får ligga i…

MUSIKALISKA GYMPAGUBBAR

Vi har ett par musikaliska kamrater, AL (trummor)och KD (dragspel), i gymnastiken. De spelar i orkestern Stômtôrpera och måndagen den 13 februari spelade de för kommunalpensionärerna på Tunet. Förut kunde man klicka på www.skpf.se/degerfors och hitta en bild på elvamannaorkestern, men nu har bilden försvunnit frå SKPF:s hemsida. Här är en annan men roligare bild som är tagen vid samma tillfälle.

Bilden kan förstoras om Du klickar på den. Första dragspelaren från vänster och batteristen är med i Gubbgympan. Mannen med fiolen har stoppat stråken i sin kompis näsa och gitarristen har somnat.

LYCKAD SÄSONGSAVSLUTNING MED GOLF PÅ DEGERNÄS (år 1012)

Det var soligt men en aning kyligt när vi gympagubbar hade avslutning för säsongen på Degernäs golfbana och Degernäs Gård. Tjugåtta gubbar tävlade och sex golfspelare var funktionärer. Golfspecialisten J-ÅJ var på läkarbesök och var inte med från början, utan kom när det sista laget tävlade på korthålsbanan. Men det var J-ÅJ som hade kommit med förslaget om att vi skulle vara på Degernäs och han hade beställt maten och hittat på tävlingsgrenarna. SH var funktionär vid puttningen och var den som visste i vilket ordning och hur tävlingen skulle genomföras. Till sin hjälp hade han K-EB som räknade antal slag. De tävlande gick runt på träningsgreenen och fick putta bollen i tre hål och alla slagen räknades i tävlingen. Instruktör vid drivingranchen var TK där de tävlande kunde träna slag innan de gick vidare till korthålsbanan. KL tog hand om oss vid korthålsbanan och fick bra motion när han gick fram och tillbaka från utslagsplatsen till markeringarna där bollarna hade stannat. Var och en i tremannalagen fick slå två bollar och de tre närmast flaggan räknades. Efter de praktiska övningarna var det teori som alla klarade galant.

SJ hade slagit bollen till en flagga som låg mycket längre bort än den vi skulle slå till och OA förmanar honom och pekar på rätta flagga.

ÅJ filmar JN

Vem vinner undrar randiga funktionärern KL och K-EB.

TÅ, BF, JA som var med i vinnarlaget, RB, SJ och GJ pratar om golf.

JH frågar OE om procenten.

PROVA MED ATT KLICKA PÅ BILDERNA FÖR ATT FÅ DEM ATT BLI STÖRRE OCH TYDLIGARE!

När vi hade ätit på restaurangen var det prisutdelning. Alla tre priserna gick till deltagarna i det vinnande laget och det var saker som är till nytta i gymnastiken såsom badskor, frottéhandduk och vattenflaska. JA var med bland vinnarna och han sa att det var första gången som han hade vunnit pris i golf – och förmodligen även den sista.

 

CIRKELTRÄNING

Vi använder oss av de redskap som finns i en gymnastiksal och till exempel skip-snoddar som vi har plats för i vårt skåp. Ett modern GYM har roddmaskiner och  andra redskap som säkert är bra men som vi inte har plats för någonstans.

I filmens värld talar man om lågbudgetfilmer. Vi har ett  lågbudgetgym!

Redskapen som vi har är inte så dyra och terminsavgiften är 200 kronor för två träningspass i veckan. Höstterminerna räknas från och med september till och med december och vårterminen från och med januari till och med april. Det blir cirka 60 träningspass om året för 400 kronor.

Men lågbudgetfilmer kan också vara väldig bra!

 

Vi har haft utflykter med korvgrillning varje år från 1999:

1999 Degernäs camping. Frågor om fåglar. Till exempel: Hurringen = Orren, Mun = Trut och Moderat ryggsäck = Blåmes

2000 Stavgång i Råbäck. Rolf Karlsson instruerade

2001 Fågelskådning från Hästudden i Västersjön

2002 Sjön Däveln (Nazarets sjö) vid järnvägen mellan Strömtorp och Otterbäcken

2003 Bilade till Rönningshyttan vid Ölen och grillade vid Holmsjöbäcken

2004 Gick från Strömtorpskolan genom kohagen till Östersjön

2005 Cyklade från Strömtorpskolan till Birgers udde i Västersjön

2006 Två utflykter: Promenad från Strömtorpskolan till Kvarntorpsbäcken (ingen grillning) + Lång promenad från Rönneshyttan vid Ölen över Gällberget till sjön Gällen

2007 Vandrade från Strömtorpskolan över Kvarnberget. Tallsafari med guide (ÅJ) på Lusthusudden i Degernäs och grillning vid Letälven intill Vinterviken

2008 Bil eller cykel till Gryten. Lövträdskunskap i tipspromenad. Klicka på bilden så blir den större:

2009 Tävlingslekar på tomten hos ÅJ

2010 Berget. Tipspromenad med tyngduppskattning av stor sten som utslagsgivning för seger. ÅJ guidade oss i Sveafallen.

2011 Cykel från Strömtorpskolan till banvaktstugan i Ängebäck. Trekamp: Pilkastning, Spöknuff (nedslagning av vedklampar med tyngd på ett snöre till ett metspö) samt ytuträkning (banvaktstugans yta på tomten)

2012 Golf på Degernäs

2013 Biltur till Krontorp hos TK. Tipspromenad nere till Ölen

2014 Cyklade till Degernässtranden. ÅJ ordnade med korv och OH ordnade med tipspromenaden

2015 Samling i SJs grusgrop vid järnvägsspåret mellan samhället och Strömtorp. Korv, tipspromenad och hantelkastning.

2016 Repris från år 2009 – Tävlingslekare på tomten hos ÅJ

2017 Repris från 1999. Degernäs Camping. Kylig kväll. Tävlingar med fina priser

2018 Vid Möckelns strand hos LB. Cowboys tävlade i fyrkamp. Perfekt väder

 

STRÖMTORPSKOLAN (Melodi: Trettiofyran)

Den här texten kom till på grund av att Strömtorpsskolan var rivningshotad.

(S) var i makten i kommunen före 2010 års val och hade så vidlyftiga och impopulära planer som en flytt av järnvägsstation, gymnasium i FH och rivning av Strömtorpsskolan, så att (V) fick majoritet och tog över. Strömtorpskolan fick vara kvar.

Visan skrevs före valet 2010 när det var bestämt att skolan skulle rivas. Sedan fick vi ändra visan till att skolan inte skulle rivas. Därefter har det tillkommit verser med händelser i det förflutna. 

              G                                                  C

Denna gympasal har varit vår i många herrans år

             D                                                           G          C       G

Denna gympasal är vår och det har nog satt sina spår

                G                                                   C

Denna gympasal den har ju alltid stått i vått och torrt

                 D                                       G                  C       G

och nu ska den inte rivas, nu så ska den inte bort

  C                       

NU HAR VI  SAMMA TIDER,

                  G

SAMMA TIDER SOM VI HAR

            D                                                                                G

NU SKALL INTE RASKET RIVAS, NU BLIR STRÖMTORPSSKOLAN  KVAR

                  C                                                                                G

SÅ VI  HURRAR GLATT OCH TORKAR PÅ VÅR KIND EN GLÄDJETÅR

           D                                                                                          D7      G

NU HAR VI SAMMA TIDER: MÅNDA´, TORSDA´ I FLERA ÅR

 

Här i salen har vi härjat sedan ganska många år

Vi har tränat hela kroppen ifrån axlar ner till tår,

Ja, vår sal har fått stå pall för smällar hårda så det dög

som när bollen sköts i väggen så klockomhöljet flög

Och vi bollen sköt mot vår målvakt men sällan den gick rackt (inte raakt)

utan den gick rackt emot en så´n där rörelsekontakt

Det blev mörkt i gympasalen efter träffen nummer 2

men lyset det blev fixat av vår unge Ove Håå  (Häggström)

 

Det var länge sedan prästen gympa skulle prova på

och bollen vår kom rullande – han satte dit en tå

men han tog i för hårt så att en hamstring gick utå

å det tog ett halvår innan han till kyrkan kunde gå

Så akta dig för fotboll om du inte är så van

Gud vakar inte alltid och då jäklas säkert fan

take it easy som betyder att man tar det lugnt

för kroppen din är skraltig fast att sinnet ditt är ungt

 

Gymnastikförbundet ville att det skulle va en mix

med gubbar och med damer, tummen ner och vi sa nix

men Bosse som var ledare han tyckte liksom så

att trevligt är med damer, sa: ”det ska vi prova på”                                                                                                              

Men när vi sköt mot målet, å det var ju inte löst

blev damerna förskräckta och en höjde upp sin röst

hon sa det är ju farligt å hon bollen våran stal

men nu bestämmer vi i våran egen gympasal              

 

Ja, i vår sal här ska vi gympa, och vi säger aldrig ”usch”

Och i bastun är det varmt och det är varmt i våran dusch

Golvet är ju lite knarrigt, men det gör då ingenting

för vi har så lätta fötter när-vi i salen skuttar kring

   C                       

NU HAR VI SAMMA TIDER …

 I årets januarinummer av Det Bästa, som nu heter Reader´s Digest, kan man läsa om varför det går lättare att träna tillsamman. Så här står det: ”Det mest övertygande skälet för att träna tillsammans kanske ändå är upplevelsen. Fysisk ansträngning tillsammans med andra frigör endorfiner – hormoner som minskar smärta och få dig att må bra och kan ge ren lyckokänsla. Det händer även vid träning på egen hand, men aktivitet  i grupp förstärker känslan. Forskare vid Oxford University lät ett antal roddare ro ensamma i 45 minuter och sedan lika länge i ett roddarlag. Grupprodden gav högre endorfinnivåer…”